PHP kısaca web tabanlı bir programlama dilidir. Eskiden açılımı “Personal Home Page” yani Kişisel Anasayfa iken günümüzde gelişmesi ve daha iyi anlam kazanması ile “PHP: Hypertext Preprocessor” yani Üstün Yazı Önişlemcisi olmuş.
Diğer web tabanlı dillere göre onlarca avantajı olan ve günümüzde en popüler dillerden birisi. İnternet üzerindeki durağan sabit yazılara dinamiklik katmamızı sağlayan bir web tabanlı dil olan PHP, en iyi performansı MYSQL veritabanı ve linux işletim sistemi ile gösterir.
Avantajları
- PHP hemen hemen her platformda çalışabiliyor. PHP aynı kod temelini kullandığı için, UNIX, Windows (95/98/NT/2000) ve Mac OS dahil olmak üzere 25 platformda derlenip kurulabilir. Kodlar aynı olduğundan script’ler platformdan bağımsız olarak çalışacaktır.
- PHP, uzantı alabilmektedir. Uygulamanın içerisinde yer alan çekirdek motor (Zend tarafında yazıldı), bir dizi asal kod modüllerinden ve kod uzantılarından oluşmaktadır. Bu nedenle programcılara PHP uzantıları yaratarak bazı özel işlemlerini yapabilmeleri için iki seçenek sunuluyor; ya uzantı modüllerini yazarak uygulanabilen bir derleme yapmak, ya da PHP’nin dinamik yükleme mekanizmasıyla yüklenebilecek uygulanabilir uzatmalar yaratmak.
- PHP pek çok HTTP server arayüzü barındırıyor. PHP Apache’ye, AOL server’a, Roxen ve THTTPD’ye doğrudan yüklenebiliyor. Alternatif olarak CGI modülü olarak da kullanılabilir.
- PHP pek çok veritabanı arayüzü bulunduruyor. PHP, MySQL, MS SQL, Oracle, Informix, PostgreSQL ve diğerleriyle doğrudan çalışabiliyor. Bunlar ikili sayı düzenindeki arayüzlerden oluşmaktadır ve bu çözümler için veritabanının desteklenmediği yerlerde ODBC desteği sağlıyor.
- Bir PHP kullanıcısı herhangi bir kütüphane için arayüz oluşturmakta zorluk çekmez. Pek çok kullanıcı bu yolu seçmiş, grafik rutinleri, PDF dosyaları, Flash Movie’leri, Cybercash cetvelleri, XML, IMAP, POP ve diğerleriyle ilgili modüller bulabilmiştir.
- PEAR, PHP’nin uzantısı ve Add-on deposudur. Pear, Perl için geliştirilen CPAN’e benzemektedir. Halen başlangıç aşamasında olmasına rağmen PEAR, PHP’nin kurulumuyla birlikte gelecek bir dizi PHP script’ini kullanıma sunmaktadır.
- PHP bir açık kod uygulamasıdır ve pek çok profesyonel kullanıcı için çok şey ifade etmektedir. Basitçe açıklamaya çalışırsak PHP kullanıcıyı, çalışmayan uygulamalar için üretici firmanın keyfini beklemekten, her yıl sistemini belli paralar ödeyerek güncelleme zorunluluğundan kurtarmaktadır.
kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Php#Avantajlar.C4.B1
1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulan PHP günümüzde halen geliştirilmesine devam edilmekte. En son sürümü PHP5 olmasıyla beraber tamamen açık kaynaklı ve ücretsizdir.
PHP ile neler yapılabilir?
Aslında PHP ile neler yapılamaz diye sorsan daha rahat cevap verirdim. Malum HTML5‘in gelmesi ile artık browserlar ile neredeyse her şeyi yapabiliyoruz. Dökümanlar, resimler, videolar, oyunlar ve internette aklınıza ne gelirse…
Bu durumda PHP gibi bir web tabanlı programlama dili ile ve gelişen browser özellikleri sayesinde artık her şeyi yapabiliriz. İşin aslı sana bu konuda bir sınır koymamak için böyle söylüyorum. Aklına ne geliyorsa yeterli bir birikim ile yapabilirsin.
Biraz saymamı istersen;
- İçerik yönetim sistemleri (WordPress, Drupal, …)
- Dinamik sayfalar
- Veri depolama sistemleri (Senduit, Imageshack.us, …)
- Anlık bilgi paylaşımı (Facebook, …)
- E-ticaret sistemleri (ShopPhp, …)
- Otomasyon yazılımları
- Resim oluşturma ve düzenleme
- Online oyunlar (Travian, Ogame, …)
- Forumlar, makaleler, sözlükler (Wikipedia, Vbulletin, MyBB, …)
- İçerik bulup derleyen botlar
- Web tabanlı robotlar
ve daha temel anlamda sayamadığım ve senin gerçekleştirmeni bekleyen sonsuz şeyler.
Dahası
Benim dediklerimle sınırlı kalmayıp biraz burayı ve sonra burayı gezebilirsin.
Etiketler: nasıl yapılır php ile neler yapılamaz php ile neler yapılır php ile yapılmış siteler php nedir php siteler
Php oldukça profesyonel bir dil anlaşılan.Küçük projelerde değil büyük projelerdede kullanılıyor.Mesela yahoo,facebook,wikipedia.Ayrıca açık kaynak avantajı (WordPress,joomla,phpnuke,phpfushion,smf,phpbb,drupal…).Ayrıca php5 ile gelen özellikler sayesinde MVC şablonuna uygun şekilde yazılımlar yapmak mümkün.Süper yazı
MVC şablonu nedir ?
MVC hakkında genel olarak bilgi edinmek için şuraya bakabilirsin; http://tr.wikipedia.org/wiki/Model-view-controller
[…] PHP nedir ve neler yapılabilir? […]
Birader, normalde internette pek fazla yorum yazmak gibi bir adetim yok ama sana şunu söyleyeyim php ile yeni tanışanlar için çooook güzel denebilecek yazılar yazmışsın, hakkını teslim etmeden kapatmak istemedim, hemen hemen hepsini okudum ve notlar aldım, ellerine sağlık…
çooook teşekkür ederim.
selamlar, öncelikle PHP konusunda gerçekten temiz va faydalı bir sayfa olmuş. bu yüzden tebrik ve teşekkürlerimi sunarım. benim sizden bir ricam olucak. bu programı öğrenmeye başlayıp başlamama konusunda sizden bi tavsiye almak istiyorum. çok iyi derecede actionscript 3 ve flash biliyorum ve başlangıçta küçük çaplı bir online oyun yapmak istiyorum. bu oyun web sayfalarında içinde flash gömülü olarak oynananacak ve oyuncular arasında etkileşimi anlık olarak sağlayabilicek. sizce böyle bir projede bu programı öğrenmeyi tavsiye eder misiniz? ya da PHP ve actionscript bu konuda yetersiz mi kalıcaktır? şimdiden çok teşekkür ederim.
Selamlar, online flash oyununuzda server olarak node.js kullanmanızı öneririm. PHP ile de yalnızca giriş yapma ya da genel hesap yönetme işlemlerini geliştirin. Actionscript, node.js, PHP ve MySQL ile gayet başarılı bir online oyun geliştirebilirsiniz. Bitirdiğinizde oynamak isterim, iyi çalışamalar.
Çok teşekkür ederim, sabahtan beri araştırıyorum ve gerçekten kulağa çok mantıklı geliyo. ayrıca ac3 ün de javaya çok benzemesi işimi çok kolaylaştıracak gibi duruyo 🙂
trendyol sitesinin nasıl güvenilir olduğunu araştırıyorum bunun php ile bağlantı kurup nasıl bir araştırma yapabilirim yardımcı olur musunuz…
Merhaba fatih,
Bir site hiç bir zaman güvenli değildir benim için.Ama günümüzde güvenlik sertifikaları kullanan web siteleri var bu konularda belki araştırma yapabilirsin.Ayrıca gizlilik ile ilgili şu üstaddan yararlanabilirsin.
https://network23.org/kame
Güzel yazı,Allah razı olsun.
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz…
hiçbir sey allamadımn
Arkadaslar merhaba, php ile yazilmis godaddy linux serverda olan bir sitemiz icin php den iyi anlayan (burasi cok onemli:) arada saat basi ya da is bazli ucretle is yapabilecek arkadaslara ihtiyacimiz oluyor; ilgilenen arkadaslar icin [email protected] adresinden iletisim saglayabilirsiniz. Tesekkurler.
Merhaba. daha once hic yazilim yapmamis biri php yazabilir mi? son zamanlarda internet sitesi acmaya merak sardim, yazilimcilardan ziyade kendim yazmak istiyorum. ne gibi bir yol izlemeliyim yardimci olur musunuz? dun wampserver I indirdim localhost ta yazdiklarimi control edemiyorum hata veriyor. localhost:90 da yapamadim, tavsiyeniz uzerine wampserver a sol tiklayip dediginiz sayfayi actigimda 80 bulamadim, turkiyede yasamiyorum onunla alakali olabilir mi? Musa Bey yardiminiza cok ihtiyacim var insallah beni geri cevirmezsiniz, tesekkur ederim
Merhaba Ebru hanım
Kolay internet sitesi açmak istiyorsanız godaddy’den hosting alıp installationdan kolayca wordpress kurup temanızı ve eklentilerinizi ekleyip bir web site oluşturabilirsiniz.Ama bu bana yetmez diyorsanız yazılım dünyasına hoşgeldiniz.Bol bol blog okuyup kendinizi geliştirmenizden başka yol yok.Kolay gelsin.
merhabalar çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. Ben php’nin yanında diğer dilleride kullanmak istiyorum yardım edermisiniz:)
asıl projem ALLAH’ın izniyle yazın başlamak istiyorum yardımlarınızı bekliyorum lütfen
sormayı unutmuşum
1. phpmyadmin mi access mi? hangisi
2. sadece php kullanarak faceebok,twitter gibi siteler yapılabilir mi?
şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim
Merhaba , java tabanlı bir eticaret sitesi icin php-apache mi yoksa jsp-tomcat mi tercih edilmeli ? Tesekkurler.
Java tabanlı bir sistem için Tomcat kullanabilirsin
ben java kullanmayı pek tercih etmiyorum sebebi ise kullanıcının bu kodları görüyor olmasıdır web tarayıcılarında bulunan öyeyi denetle bölümünden hemen hemen programlama bilgisi olmayan biri bile bu sistemi anlayabilmektedir
PHP öğrenmeye karar verdim, bilgisayar severleri güzelce programlama dillerine teşvik etmişsin. Paylaşımlarınızı takip edeceğim. Herşey için teşekkürler!
beyler ben php indirdim ama nasıl açacağımı bilemiyorum bi yardım edermisiniz
php ile chat uygulaması yapılabilir mi?? şimdiden teşekkürler.
Bilgisayar mühendisliği hazırlık öğrencisiyim, isteyerek ve severek yazdığım bölümüme yönelik teknik araştırmalara başladım ve takdir edersiniz ki aklımda birçok soru işareti mevcut. Bir sürü yerde PHP Temeli üzerine yazılar aradım ancak sizin kadar açık ve açıklayıcı anlatım yakalayamamıştım. Emeklerinize sağlık. Gerçekten Teşekkür ederim.
ben bilişim öğrencsiyim hiçbir seybilmiyorum lütfen yardım
bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. ne öğrenmek istediğine karar vererek öğrenmeye başlayabilirsin ve bu konuda elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. ne öğrenmek istediğini de bilmiyorsan o konuda da yardımcı olabilirim. ilk adımı atmış olman bile büyük bir başarı. çalışmalarında başarılar.
Hocam merhaba size php ve javascript ile alakalı bir soru sorabilir miyim ?
emeğinize sağlık. çok güzel olmuş…