PHP kodlamaya başlarken
PHP’de kodlamaya başlamadan, bir sonraki derslere ya da örneklere geçmeden önce bilmemiz gereken bazı temel kurallar ve bilgiler var. PHP kodlamaya başlamak için yapmamız gerekenler, başladıktan sonra yapmamız gerekenler ve bitirdikten sonra yapmamız gerekenler gibi.
PHP kodlarını yazmaya başlarken ve bitirirken
Yazacağımız kodların sunucu tarafından bulunup işlenebilmesi için PHP kodlarının başına “<?php” ve sonuna ise “?>” işareti koymamız gerekiyor.
<?php // php kodları buraya yazılır ?>
Bu iki etiket arasına yazacağımız tüm her şey sunucu tarafından PHP kodu olarak işlenir.
Noktalı virgül
PHP’de her bir komuttan sonra (bazı istisnalar ve kısımlar hariç) noktalı virgül (;) işareti koymak zorundayız.
Bunun sebebi PHP’nin tüm kodları tek bir satıra alıp işliyor olması. Yazdığın kodları noktalı virgüllerden bölerek bir sonraki komuta geçtiğini anlar.
Bu noktalı virgül olayınıda askerlerin telsiz konuşmalarında konuşmaları bitince “tamam” demeleri gibi algılayabiliriz. Burda söylenen komutun bittiğini ifade eden “tamam” terimi, PHP’de noktalı virgüldür.
Sonuçları ekrana yansıtmak
PHP’de çalışırken oluşturduğumuz ya da yazdığımız kodlardan hiçbirisi sayfaya girene gönderilmez. Yani yazdığımız kodları kimse göremez, yanlızca bizim kodlardan dışarı yazdırmak istediğimiz değerleri görebilirler.
Bir değeri ya da sonucu dışarı yazdırmak için echo veya print ifadesini kullanırız, ama çoğunlukla echo ifadesi kullanılır. Örnek;
<?php echo "Selam Dünya"; ?>
Bu kod çalıştığında dışarı yanlızca Selam Dünya yazısı çıkar.
Yaptığımız çalışmalarda echo veya print ifadelerini kullanmazsak sayfayı ziyaret edenler bomboş bir sayfa ile karşılaşabilirler.
Echo’nun kelime anlamı yansıtmakdır. Yani PHP’de yaptığımız çalışmanın sonucunu kodların içinden kullanıcılara yansıtır.
Kodların içine yorum ya da not eklemek
Yazdığımız uzun ve yoğun kodların içerisinde bazen bizim veya kodlarımızı paylaştığımız kişilerin kodları daha rahat anlayabilmesi için bazı açıklamalar eklememiz gerekebilir. Bu ekleyeceğimiz notlar, kodları çalıştırdığımızda görünmez ve kodları etkilemez.
PHP’de kodların içerisine not eklemenin 3 farklı yolu var. Bunlardan iki tanesi tek satırlık not ekleme diğeri ise birden fazla satıra not ekleme.
Kare (#) işareti ile tek satırlı not eklemek için satır başına bir adet kare (#) işareti koymamız yeterli. Bu işaretten sonra yazacaklarımız sadece o satır olmaz üzere not olarak algılanır.
Kare işaretinin çalıştığı gibi iki adet bölü (//) işareti kullanarakta aynı olayı gerçekleştirebiliriz.
Birden fazla satıra not eklemek için bölü işareti ve yıldız işareti (/*) ile not aralığını başlatırız. Not aralığının sona ermesini istediğimiz yerde ise tam tersi olarak yıldız ve bölü işareti (*/) koyarız. (/* not */) Örnek kullanımları;
<?php # tek satırlık bir yorum // bu da tek satırlık bir yorum /* bu ise birden fazla satırlı bir yorum */ ?>
Bu temel bilgiler ile bir sonraki derslere geçip bir şeyleri karıştırıp kurcalamaya başlayabilirsin.
Yazılanlar ilgini çektiyse, yenilerinden haberdar olmak için e-mail bültenine abone olabilirsin.
Birde include edilen dosyalarda ” koymayın diyorlar bilmiyorum nekadar doğrudur ama bunu zend tavsiye ediyormuş
nereye ” koymayalım
Teşekkürler. Bu siteyi sevdim… 🙂
Guzel,Tesekkur ederim
Bu kod çalıştığında dışarı yanlızca Selam Dünya yazısı çıkar.
demişsiniz. Ancak ben denediğimde kodları da yazıyor.Şimdiden teşekkürler
Sen hatalı yazmışsındır, büyük ihtimal noktalı virgülü unuttun.
“;
Kodu hatali yazmissindi buyuk ihtimal
Hocam eline sağlık.
rakamları ” içine almana gerek yok yazıları ” içine alabilirsin sadece
2016 ,’DAN SELAM 😀 YENİ BAŞLADIM VE BU SİTEDE ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM 😀
Ben de programlama diline sıfırdan başlayanlardanım. laptopuma drupal kurdum ya da kurdum sanıyorum henüz bilmiyorum 🙂 php den başlamak istedim. sitenizi buldum 2 gündür okuyorum. Yardımlarınızla inşallah bişeyler ortaya çıkacak gibi 🙂 Allah sizden ve sizin gibilerden razı olsun…
Teşekkür ederiz.
ellerinize sağlık. teşekkrü ederim.
Çok teşekkür ederiz.
Elinize sağlık, faydalı bilgiler olmuş. teşekkür ederiz.