RSS

En iyi PHP editörleri

56 01 Ağustos 2012 ~ Musa Avcı — Genel


PHP konusunda aldığımız bilgi, birikim ve tecrübelerin yanı sıra bu işi nerede ve nasıl icra ettiğimiz de önemli. Bu nedenle size PHP’yi en verimli ve en rahat yazabileceğimiz bazı editör ve IDE’lerden bahsedeceğim.

  1. Sublime Text 3
  2. PhpDesigner
  3. Notepad++
  4. Eclipse PDT
  5. NetBeans
  6. PhpStorm
  7. Zend Studio
  8. Aptana

Konuya girmeden kısaca IDE ve editör farkından bahsetmek gerekirse de; editörler günlük hayatta çok kez kullandığımız adı üstünde ilgili formatları açıp düzenlememizi sağlarlar. IDE’nin açılımı ise “Integrated Development Environment” türkçesiyle “Tümleşik Geliştirme Ortamı”. Yani sadece yazmak ve düzenlemekle kalmayıp aynı zamanda yazdığınız kodu derleyip çalıştırabilen ve bir çok geliştirme fonksiyonunu içinde bulunduran programlamlardır.

Sublime Text 3


Takdir edersiniz ki Sublime Text‘i ilk sıraya yazmamın bir sebebi var. Yakın zamanda tanıştığım ve “en sevdiğim editörler” listemin başına geçen Sublime Text, hem sade tasarımıyla hem de arkasında yatan çok süper eklenti desteğiyle neredeyse bir çok popüler editörün ve IDE’nin yaptığı şeyleri her işletim sisteminde (Cross-platform) yapabiliyor.

Bir lisans değeri $70 (~150TL), pahalı gözükse de isterseniz ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak kullanırken tek etkisi ara sıra(dosyanızı kaydederken) sizi “hadi artık satın alın” şeklinde bilgilendirmesi oluyor. Bana soracak olursanız gerçekten satın almayı hak eden sade, temiz ve isteğinize göre çok fonksiyonlu bir editör.

PhpDesigner


Yazılım geliştirme sürecinde ihtiyacınız olan tüm fonksiyonları içinde barındıran bir PHP IDE ve PHP editörü. Adı özellikle PhpDesigner olsa bile çok sağlam HTML5, Javascript ve CSS desteği de bulunuyor. Kendi içinde bulunan FTP, SVN ya da GIT bölümleri ile hiç başka program açmadan sadece PhpDesigner ile tüm işinizi sonuna kadar yapabilirsiniz. Siz yazarken kodlarınızı deneyip yazım hatalarını bulup ilgili satırları işaretlemesi, basit gibi görünse de bunu onlarca ufak hatayla çarptığınızda gerçekten çok zaman kazandıran bir özelliği olduğunu anlayabilirsiniz.

Ticari kullanım lisansı $69, kişisel kullanım lisansı ise $29. Eğer isterseniz bunu da ücretsiz(21 gün) kullanmayı deneyebilirsiniz.

Notepad++


İşin aslı Notepad++‘ı başka editörleri kullanıyor olasanız bile mutlaka kurun. Yani yanlış anlaşılmasın aslında tek başına bile yetecek bir editör, fakat ben ondan daha fazlası olduğunu düşündüğüm için her türlü bilgisayarınızda barındırmanızı öneriyorum.

Kurduktan sonra sağ menünüze yer edinen “Edit with Notepad++” seçeneği çoğu üşendiğiniz durumlarda can kurtaran görevi görüyor. Gayet hafif ve çok hızlı, bu nedenle anında müdahelelerde çok işine yarayabilir.

Eclipse PDT


Bencil olmayan bu harika IDE; bir çok programlama dilinine özel geliştirme araçları eklentileri ile hizmet veriyor. Bence Eclipse IDE kategorisinde birinci sırada yer almalı, fakat genel olarak değerlendirdiğimizde bu alanda en iyiyi belirleyenin başka şeyler de olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca buradaki sıralamamı çok ciddiye almayın, yani Eclipse PDT sonda olması en kötüsü o olduğu anlamına gelmiyor. Bu yazıyı hazırlarken bir çok başka editörü atladım ve yazmadım, hepsini yazsam Google’dan farkımın olmayacağını düşündüm 😀

Ve sonuç olarak en yukarıdaki listeye yazıp burada resimleriyle gösterip açıklamadığım bir kaç editör/IDE daha var. Onları da inceleyip karar vermeyi size bırakıyorum. Fakat yukarıda da dediğim ve ilk sıraya koyduğum gibi; benim önerim Sublime Text 3‘dir.

Varsa sizin de beğendiğiniz editörleri burada paylaşabilir ya da burada paylaşılanların iyi ve kötü yanlarını yazabilirsiniz.

Bir sonraki PHP serüveninde görüşmek üzere, kendinize iyi bakın!

Etiketler:

Yazılanlar ilgini çektiyse, yenilerinden haberdar olmak için e-mail bültenine abone olabilirsin.

"En iyi PHP editörleri" yazısı için 56 yorum yapılmış.

  1. Mert dedi ki:

    Öncelikle tüm yazılarınız, emekleriniz için teşekkürler… Eclipse de fonksiyonlara yorum satırı ekleyip fonksiyonu çağırırken o yorumları görmek nasıl yapılıyor?

    Bazı kodlarda @param vb alanlar oluyor onlardan bahsediyorum…

    • Musa Avcı dedi ki:

      bahsettiğiniz yöntemin adı “Javadoc”. Bu yöntemle alakalı bilgiye şu adresten ulaşabilirsiniz; http://en.wikipedia.org/wiki/Javadoc

      örnek vermek gerekirse de:

      /**
       * Toplama                     
       *
       * Fonksiyona yadığınız iki sayıyı toplar.
       *
       * @param sayi1 Toplanacak birinci sayı.    
       * @param sayi2 Toplanacak ikinci sayı.     
       * @return İki rakamın toplamını verir.
       */
      function topla($sayi1, $sayi2) {
         return $sayi1 + $sayi2;
      }
      
      • Mert dedi ki:

        Verdiğiniz kodu Netbeansa yazdım fonksiyonu çağırırken yorum satırları gözükmedi. Gözükmesi için ayar yapılması mı gerekiyor?

        • Emre YILMAZ dedi ki:

          Herhangi bir ayar yapmanız gerekmiyor. Doğru yaptığınız taktirde editörler otomatik olarak tanır.

          • Mert dedi ki:

            Nasıl doğru yapılıyor onu bilmiyorum 🙂 Yardımcı olabilir misiniz?

        • Musa Avcı dedi ki:

          eğer benim hazırladığım kodu direkt kopyalayıp yapıştırdıysanız çalışması gerekiyordu (eclipse’de çalışıyor), ama eğer kendiniz yazdıysanız benim dikkatimi çeken ufak bir detay oldu onu atlamış olabilirsiniz;

          normal çok satırlı yorum için /* ile başlıyoruz, javadoc için iki yıldız gerekiyor yani /**

          yine olmuyorsa projeyi yenilemeyi falan deneyin.

  2. Yurdakul dedi ki:

    Pek üzerine düşmemişsin ama “Notepad++” tek geçerim 🙂 hele ki Zen Coding eklentisi ile 🙂

  3. Mad Gemini dedi ki:

    aslında karikatür herşeyi anlatmış 😀

  4. Oral ÜNAL dedi ki:

    Linux’da PHP Storm, Windows’da PHP Designer
    Bu iki IDE en başarılıları bence.

  5. Harun Karadeniz dedi ki:

    Biraz daha uygulamalı bir yazı daha faydalı olabilirdi.
    Örneğin şu işi yapmaya çalışırken sublime’de şu şekilde yapıyorum ama Notepad ++ da yapamıyorum yada şöyle daha uzun şekilde yapyıyorum gibi.

  6. Erkan Aksu dedi ki:

    Birçok metin editörü kullandım Benim favorim Aptana Studio 3
    Eğer aptana kullanmasaydım Sublime Text i kullanırdım. Aptana Studio yu tercih etmemin tek sebebi javascript, html ve css için daha kullanışlı olması. Eclipse altyapısını kullanıyor olmasıda güzel bence.

  7. bcakir dedi ki:

    PhpDesigner varken başka editöre gerek yok. 😀

  8. Murat YILDIRIM dedi ki:

    Sublime text çok güzel ama ben kurunca hep Türkçe karakter sorunu çekiyorum Türkçe karakterleri bozuk gösteriyo bide Türkçe yapılmıyo program tüm diller var Tr yok.

  9. Bir arkadaşın da dediği gibi gerçekten notepad++ a hakettiği övgülerin çok eksik kalmış 🙂 hem de zencoding varsa… Her şeyi geçtim sadece nppFTP si bile yeter 🙂

  10. Bu arada, yana yana aradığım ve adını bir türlü hatırlayamadığım javadoc olayını da bu konuya alakasız bir şekilde baksam da burda buldum. Verdiğin fazladan bilgiler için ayrıca ben de teşekkür ederim.

  11. PHPStorm, PHP ile yazılım geliştirmenin “tüm” ihtiyaçlarını karşılayan tek IDE bence. Şunu yapamıyorum dediğiniz hiçbir şey yok. Şimdi birde Yii ve Symphony framework desteği geldi.

    • Metin dedi ki:

      Gerçekten PHPStorm her türlü ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor. Kullandım ve halende kullanıyorum çok memnunum kesinlikle denemenizi öneririm. Farklı ve güzel bir Intellisense özelliği var. Diğer özellikleri say say bitmez. Live edit özelliğinide unutmayalım. Version control desteğide gayet başarılı (GitHub, CVS, Git, Mercurial, Subversion)

  12. bicümle dedi ki:

    hocam xinhadan başka editöre geçmek istiyorum ne yapmam lazım

    • Musa Avcı dedi ki:

      “xinha” editörünü daha önce duymamıştım, ama anladığım kadarıyla “xinha” konumuzla alakası olan PHP editör değil, HTML editör. Eğer başka bir HTML editör önerisi istiyorsanız “Ckeditor” ya da “TinyMCE” inceleyin derim.

  13. Harun dedi ki:

    Eclipse PDT candır 🙂 Tavsiye ederim.

  14. Ramazan ESEn dedi ki:

    PhpEDnasıl yukarıdaki listeye girememiş hayret ediyorum doğrusu 🙂 bende PhpED’i tek geçerim

  15. Mahmut Can dedi ki:

    Notepad++ kullanıyorum ancak Sublime Text2 ‘ye bayıldım!

  16. Doğan ERSOY dedi ki:

    Sublime text2 de string olarak php nasıl seçeriz?

  17. Savaş Can Altun dedi ki:

    sublime text 2 oldukça güzel hızlı ve kullanışlı notepad++ iyiki bozulmuşta tanışmışım 🙂

  18. Sublime Text 2 (+1)
    Eklenti desteği inanılmaz güzel. Denemeyen varsa emmet eklentisini kesin deneyin.

  19. Ugur dedi ki:

    Adobe Dreamweaver ı da eklemeniz gerekirdi listeye 🙂

  20. Şükrü dedi ki:

    En iyisi CODELOBSTER diyebilirim, uzun zamandır dreamweaver kullanıyordum fakat php de çok iyi olmadığını kodlama yaparken çok büyük sıkıntılar çıkartıyordu.Bu sıkıntımı gidermek için editör ararken bir üniversite öğretmenin tavsiyesi üzerine codelobster ile tanıştım.Bence eşşsiz bir program.Ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz.
    Detaylı bilgi için http://www.codelobster.com/ sayfasını ziyaret edin.

  21. Sami Babat dedi ki:

    Bana Göre Yazılıma Başlayanlar Sürekli Editör Arayışına Girerler ” Benim Evim ” Misali Rahat Pratik Ortamlarda Kod Yazmaya Çalışırlar . Sizinde Verdiginiz Editörler Eniyileri Ama “BlueFish” Editörünü Unutmuş Gibisiniz 🙂

  22. cihan dedi ki:

    Teşekkürler sublime text kullanıyorum fakat autocomplete için ihtiyacımı karşılayan bir eklenti bulamadım.codeintel kurdum fakat onda da sorunlar yaşıyorum.bootstrap kodlarına erişmem için bu sorunu çözmem lazım.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi? örneğin ilgili taga class=” yazdığımda bana alternatif sunacak bir eklenti yada çözüm yolu verebilirseniz çok sevinirim.

  23. asd dedi ki:

    sublime’ı 1. sıraya koyman, notepad++’ı listeye alman, netbeans’den bile bahsetmemen içler acısı. Biraz daha araştırmalısın. Oturduğun odanın 4 duvarıyla kısıtlı kalmış bir yazı olmuş. Kaybettiğim zamana yazık…

    • Musa Avcı dedi ki:


      Ayrıca buradaki sıralamamı çok ciddiye almayın, yani Eclipse PDT sonda olması en kötüsü o olduğu anlamına gelmiyor. Bu yazıyı hazırlarken bir çok başka editörü atladım ve yazmadım, hepsini yazsam Google’dan farkımın olmayacağını düşündüm 😀

      Ve sonuç olarak en yukarıdaki listeye yazıp burada resimleriyle gösterip açıklamadığım bir kaç editör/IDE daha var. Onları da inceleyip karar vermeyi size bırakıyorum. Fakat yukarıda da dediğim ve ilk sıraya koyduğum gibi; benim önerim Sublime Text 3’dir.

    • halil dedi ki:

      “sublime’ı 1. sıraya koyman, notepad++’ı listeye alman, netbeans’den bile bahsetmemen içler acısı. Biraz daha araştırmalısın. Oturduğun odanın 4 duvarıyla kısıtlı kalmış bir yazı olmuş. Kaybettiğim zamana yazık…” demişsin ama hiç iyi etmemişsin. Sen en iyi editörlerin hangisi olduğu hakkında bilgi sahibiysen bu yazıyı hiç okumamalısın.Hadi okudun diyelim ve yazının zaman kaybı olduğunu düşünüyorsun. Bari yazıya egoyla karıştırılmış yorum yapma. Sonuçta yorum yaparken de zamanından bir şeyler gidiyor. Yazınızı çok beğendim Musa Bey.Hemen hemen her konuda sonuç olarak bu siteye ulaşıyorum.Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Bir gün görüşmek dileğiyle…Selamlar.

  24. Mert dedi ki:

    Emektar Sublime’dan sonra PHPStorm’u tek geçerim. Sublime da iyi ancak phpstorma nispeten biraz daha yavaş kalıyor.. PHPStormla birlikte gelen birçok şey sublimeda da yapılabilir eklenti ile ancak birden fazla eklenti kurunca falan sublime baya ağır kalmaya ve yavaşlamaya başlıyor. Bu yüzden bence Phpstorm..

  25. fatih dedi ki:

    Bende bu işlere merak sardım öğrenmeye başladım gerçekten çok zor bir iş burada güzel bir şekilde anlatılmış sağolun yardımlarınız için.

  26. Afmha dedi ki:

    Çok teşekkürler gayet güzel bir sıralama olmuş 🙂

  27. caa dedi ki:

    notepad++ alıştığınızda bırakması cok zor bir editor.Bir kez başladım yıllardır hiç değiştirmedim.Sublime T. kurdum bu guzel yazıdan sonra fakat daha uzerinde çalışma yapmaya hiç yeltenmedim.Her programcının kendince bir usulu üslubu vardır bir editör eklentiler acısından tartışılsada tüm mesele programcının kendini en rahat hissettiğinin hangisi olduğudur…

  28. semih dedi ki:

    Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler

  29. ibrahim dedi ki:

    oldukça faydalı bir yazı olmuş teşekkürler

  30. Mehmet dedi ki:

    Boyle seylerin internette paylasılması guzel begendım emege saygı .!

  31. nasrullah dedi ki:

    bana notepad den emlak satış ve listeleme programı hazırlamamı istediler nasıl yapılacağını bilmiyorum da bana biraz yardımcı olabilirmisiniz?

  32. ilyas dedi ki:

    phpdesigner gercekten çok başarılı beyler anlık kontrol yapabilen tek editor sanırım.

  33. Tacacettin dedi ki:

    RapidPHP kullanıyorum gayet güzel ve hızlı bir editor.

  34. Highlift dedi ki:

    Şahsen notepad++ ile oldukça iyi işler çıkarabiliyorum ama ilk sıraya koyduğunuz yazılımı da ilk defa gördüm ve denemeye karar verdim. Güzel ve yararlı bir paylaşım olmuş, teşekkürler 🙂

  35. huseyingul dedi ki:

    Merhaba, öneriniz üzerine sublime text editörünü indirdim onu kullanıyorum ama syntax hataları beni bi süredir durduk yere yıpratıyor bu hataları yapınca editörün beni uyarması için ne yapmalıyım ? teşekkürler

  36. asd dedi ki:

    birader notepad++ ı kaldır oradan!

  37. Hasan dedi ki:

    Notepad++ 2 tane ultimatom diye nitelendirdiğim php sayfasını yuttu. FTP üzerinden çalışırken notepad++ bi anda kapandı haliyle çalıştığım 2 sayfada kapandı. Peki sonra noldu? FTP’ye çalıştığım o iki sayfaya baktığımda ikisininde 0 kb olduğunu gördüm. Sıfır kb nedir? Sonra o dosyaları bilgisayarıma alıp baktığımda içlerinin bom boş olduğunu gördüm! Bom boş! Peki sonra ne yaptım notepadı kaldırdım başka editör aradım fakat alışkanlık işte notepada geri döndüm ve o iki ultimatom sayfayı tekrar yazdım

    • Musa Avcı dedi ki:

      geçmiş olsun. Yazılım geliştirirken bu tarz sorunlar yaşamamak için versiyon kontrol sistemi kullanmanızı öneririm.

  38. Hakan dedi ki:

    Merhabalar ben öğrenciyim ;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir