RSS

Neden blog yazmalısınız?

77 26 Nisan 2014 ~ Musa Avcı — Genel

keep-calm-and-start-a-blog-6PHP ile mail gönderme, htaccess, session, regex … ben de zaten bunları internetten öğrendim, peki PHP ile alakalı bir çok kaynak varken ben neden yazıyorum? Bu alanda blog tutmak isteyen, blogu olup da yazası olmayan, ya da gerçekten bu sorunun cevabını merak edenler için neden yazdığımı sizlerle paylaşmak istedim.

Elbetteki ilk amaç öğrendiklerimizi paylaşıp başkalarına yardımcı ve faydalı olabilmek. Fakat ben ne kadar tüm bildiklerimi yazmaya çalışsam bile benim bu yazdıklarımı okuyarak benden daha iyi anlayamayabilirsiniz. Bu yüzden tüm bu ders anlatımlarımın yanı sıra size de blog açmanızı öneriyorum, hatta ısrar ediyorum. 

Anlatarak daha iyi öğrenin

Konuya Albert Einstein’in bir sözüyle girmek istiyorum:

Eğer basit bir şekilde anlatamıyorsan, o konuyu iyi anlamamışsın demektir.
– Albert Einstein

Bir konu hakkında bilgi alıp uygulama yapabiliyoruz. Bunların bir çoğu bizde pratik bilgiler olarak kalıyor. İhtiyacımız olduğunda uygulayıp çözüm üretebiliyoruz. Özellikle internette ve teknik konularda bir problem hakkında çözüm arayışımızda pratik bir şekilde sorunları çözüp işimize devam edebiyoruz, fakat maalesef çözdüğümüz olayı tam olarak anlamıyoruz.

Buradan verebileceğim en güzel örnek PHP ile regular expression. Ne zaman regex ile bir şey yapacak olsam internetten hazır kodları arayıp uygulamaya çalışıyordum. Bir gün bunu blog yazısı olarak paylaşmak istediğimde anladım ki, çok kullanmama rağmen aslında regex konusunda çok da fazla bilgim yokmuş.

Yazıyı hazırladıktan sonra regex ile alakalı onlarca konu araştırdım, okudum ve maddeler halinde anlatmaya çalıştım. Bu süreçte ben de bir sürü yeni şey öğrendim ve yazının en sonunda okuyanlara da teşekkür ettim.

İyi bir araştırmacı olursunuz

too many tabsYukarıdaki örnekte bahsettiğim durum yazı içinde ayrı bir başlık olmayı hak ediyor. Elbette hepimiz ihtiyaç duyduğumuz konu hakkında araştırmalar yapıyoruz. Fakat konuyu bilmeyen birisine anlatacak şekilde yazı hazırlamaya başladığınızda; pratik bilgilerin yeterli olmadığını hissedip, konu hakkında bilginiz olmasına rağmen en başından sonuna doğru detaylı bir şekilde maddelere ayırıp araştırmaya başlıyorsunuz.

Bu durum kesinlikle bildiğinizi sandığınız konu hakkında size yüzlerce yeni kaynak inceletip, araştırma konusunda bir çok tecrübe kazanmanızı sağlıyor. Ve tabii ki tüm bunlar olurken yazınız tamamlandığında başkaları için de harika bir kaynak oluyor.

Daha fazla objektifiniz olur

Bir sürü objektifBir şeyler yazmaya karar verdiğinizde kendinizi konu hakkında bilgi almak isteyen okuyucunun yerine koymanız gerekiyor. Şöyle yapınca oluyor dediğinizde bilmeyen birisi için çok faydası olmaz.

Bu yüzden anlatırken okuyucunun başka hangi konulara da ihtiyaç duyabileceğini düşünmeniz gerekiyor. İşte tam bu noktada da olaylara bakış açınızı geliştirip objektif düşünebilme yeteneğinizi güçlendiriyorsunuz.

Programlamada ve bir çok alanda objektif düşünebilmek çok önemli, bir şeyi anlatırken olduğu gibi projeler geliştirirken de ne kadar objektif düşünebilirseniz projeniz o kadar başarılı ve kaliteli olur. Ve yine tüm bunlar olurken bir çok kişininde merak ettiği konuyu anlamasına yardımcı oluyorsunuz.

Kim okuyacak?

Ben okurum, siz yeter ki yazın. Blog konusunda vurgulamak istediğim mesele; birilerine bir şeyler anlatmayı amaçlayarak kendimizi de geliştiriyor olmamız. Bu yüzden kimse okumaz diye yazmamak başta size sonrasında başkalarına çok şey kaybettirir.

PHP ile HTML form yapma konusunda internette binlerce Türkçe/İngilizce kaynak var, ben neden yazayım? Kim okuyacak?” deyip uğraşmasaydım şuan blogdaki en çok okunan yazı PHP ile form kullanımı olmazdı. Ya da aynı şeyi regex yazısı için deseydim ekstradan bir sürü şey öğrenemeyecektim ve başkaları da faydalanamayacaktı.

Bilgi paylaştıkça çoğalır

knowledge_transfer_machineBaşkalarına bildiğim şeyleri anlattığım için hiç bir zaman bildiklerim azalmadı, aksine başkalarıyla çoğaldı. “Kendime rakip olmasın, en iyi ben bileyim, bunu öğretirsem işsiz kalırım” zihniyetinde olanlar işte bu sebeplerden dolayı kendilerini geliştiremiyorlar.

Şuan da sahip olduğum bilgi, tecrübe ve kariyerimi bildiklerimi paylaşmama borçluyum. Bu yüzden tüm bu yazıyı okuyan ve paylaşan herkese sonsuz teşekkürler.

Şimdi recursive başarı fonksiyonu hazırlayalım; siz de bildiklerinizi anlatmaya çalışın. Ve siz de başkalarına paylaşmalarını söyleyin.

Bir sonraki PHP serüveninde görüşmek üzere esen kalın.

Etiketler:

Yazılanlar ilgini çektiyse, yenilerinden haberdar olmak için e-mail bültenine abone olabilirsin.

"Neden blog yazmalısınız?" yazısı için 77 yorum yapılmış.

  1. Erhan Kılıç dedi ki:

    Kesinlikle baştan sonra size katılıyorum. Ben de yeni eğitimimi bitirmiş biri olarak karşılaştığım zorluklar ve bulduğum çözümler hakkında blogumda yazma kararı almıştım. 1-2 tane yazı bile yazdım hatta. En kötü ihtimalle başkaları yararlanır.

  2. Kerem dedi ki:

    Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Aynen katılıyorum, blog yazmak veya konuları, bilgiyi başkasına aktarmak aslında bir nevi konuyu tekrar edip bilginin kalıcılığını sağlıyor. Aynı zamanda yapılan yorumlar ekstra bilgi öğrenmemizi sağlıyor.

  3. emre dedi ki:

    Ben de tüm söylediklerinize hârfi, hârfine katılıyorum. Aylar öncesinde açtığım ve hâlâ bir şeyler yazmamı bekleyen bloğum için bir umut oldu bu yazı. 🙂

  4. ibrahim dedi ki:

    Çok güzel yazmışsınız teşekkürler 🙂

  5. hasan dedi ki:

    google.com da adam arıyodum bu blog çıktı hayırdır?
    Kardeşim herşey için teşekkürler. Hakkını helalet.

  6. Bilal Baraz dedi ki:

    Tartışılan bir noktaya harikulade bir nokta koymuşsun hocam. Ne kadar anlatılsa da yerine ne seviyede ulaşacak bilinmez ama yazmaktan da kimsenin kaybedecek birşeyi yok. 🙂
    Kalemine sağlık.

  7. Mustafa dedi ki:

    Ağzına sağlık. Bir de iyi bir eğitmen bulmak sıkıntı. Ben hiçbir şey bilmediğim için kursa gitme yolunu seçtim. Konuları kavrama kişiye göre değişir lakin üzülerek eğitmenimizin ne kadar yetersiz olduğunun farkına vardım. İnsanlığına sözüm yok, yazılım olarak da gördüğüm kadarıyla taleplerimizin çoğunu yerine getirebilecek seviyede fakat öğretim yeteneği çok kötü. Kelamı, kelime dağarcığı aşırı derecede sığ, konuları genel kültürle benzeştirerek bizim kapasitemize göre anlatamıyor. Şey şeyi oradan buradan gibi tariflerle konuları anlamaya çalışıyoruz. Yanlızca ben değil, sınıf arkadaşlarımda benimle benzer düşüncedeler. Kurumda başka eğitmenler de var, tesadüfi bi kaç ders birlikte işlediğimiz oldu. O eğitmenleri görünce -üzülerek- anlamak için ne kadar fazladan efor sarfettiğimizin farkına vardık. Müfredat olarak epeyce ilerlediğimiz için artık böyle gidecek galiba, kısmet işte…

    işte yukarıdakine benzer nedenlerle böyle bloglar bizim için vazgeçilmez. Bol bol yazmanız dileğiyle…

  8. Erhan YAKUT dedi ki:

    Sevgili Musa yukarıda yazdıklarına başından sonuna kadar katılıyorum. Fazlası yok eksiği var diyebilirim. Özellikle de ilk başlık yani “İyi bir araştırmacı olursunuz” çok doğru bir söz. Şuanda makale tarzındaki yazılarıma harcadığım süreyi düşünüyorum da sürenin %80’ini araştırmaya, %20’sini bulduklarımı ve bildiklerimi yazmaya kullanıyorum. Tabi araştırırken öğrendiklerim de bu işin tuzu biberi oluyor 😉

    Eline sağlık bu güzel yazı için 😉

  9. Abdurrahman dedi ki:

    Noktasına, virgülüne kadar katıldığım güzel bir yazı olmuş, teşekkür ederim. Bir şeyi uzun süre akılda tutmak onu yazmaktan geçer, ne kadar çok yazarsan o kadar çok kalıcı olur.

    Bende bazen projelerimde php mail formu kullanmak zorunda kalıyorum çok çabuk makaleye ulaşabiliyorum ama oturup kendim yazamam, yazabilmem için makaleye dönüştürüp aklımda kalmasını sağlamalıyım. Bu yazı biraz da görüşlerimin tercümanı olmuş, tekrar teşekkürler.

  10. bora fırlangeç dedi ki:

    Merhabalar
    Musa hocem beni tanıyorsunuzdur. Bir ara sizinle elektronik posta üzerinden yazışmış, hattâ numaranızı dahi almıştım. Ben bora fırlangeç. Görme engelliyim dersem sanırım hatırlarsınız.

    Yazdıklarınız beni bu sayfanın altına yorum atmaya itti. Ama bunu yapmama asıl sebep şu:

    Ben 2 haftadır sohbet.turkiyespot.com isimli, yöneticisi de bulunduğum TeamTalk sesli sohbet platformunda, görme engelli arkadaşlarıma kurs vermeye başladım. Görme engelliler bu işi nasıl yapacak, neden yapacak diye düşünen insanlara cevabımı 4-5 ay içerisinde vermek için çalışıyorum.

    Yazınıza gelince: Ben uzun süredir sitenizi incelemiyordum. Az önce aklıma geldiniz ve `bir gireyim` dedim.
    Sonra bu yazınızı gördüm. Duygularıma terjumân olan, Beni derinden etkileyen bir yazıydı. Teşekkür ederim…

  11. çağrı dedi ki:

    adamsın adam çok güzel yazmışsın kardeşim sağol.

  12. Alparslan dedi ki:

    Çok güzel bir blog gerçekten alternatifi yok. 😀
    Php alanında paylaşımlarınızı bekliyoruz. Başka dille ilgili bir şey paylaşırsanız farketmez onu da öğreniriz. Daha buradan öğrenip de işime yaramayan bir şey olmadı.
    Teşşekkür ediyorum kendi adıma

  13. Recep Can dedi ki:

    Hocam sen harikasın. çok çok haklısın gerçekten.

  14. ufuk dedi ki:

    Hocam güzel paylaşımlarınız var teşekkürler.

  15. Yusuf Uyanık dedi ki:

    Eline sağlık hocam, çok iyi noktalara değinmişsin. Bu aralar bende tam sizin gibi düşünmek üzereyken yazınızı görmem beni daha da şevke getirdi.

  16. Abdullah Caba dedi ki:

    Hocam Çok Doğru Söylüyorsun Bende Blogumu Zaten Senden Özenip Yapmıştım, Senin Yazılarınıda Paylaşıyorum Hocam. Eline Emeğine Sağlık. Başarılarının Devamı Dileğiyle

  17. Fatih dedi ki:

    Tamda neden diye sorgularken çıkıverdi karşıma.

  18. Sinan dedi ki:

    Teşekkür ederim. Bende başlayamı düşünüyorum

  19. Mehmet dedi ki:

    Kesinlikle katiliyorum hocam bende uzun zaman sonra unuttugum bir cok seyi artik en iyisi kendim tekrar okurum veya aramak zorunda kalmam diye blog olarak yayinliyorum.

  20. Berke dedi ki:

    Blog yazmanın insana kattıkları çok fazla. Belki de bugüne kadar yaptığım en doğru şeylerden birisi blog tutmak.

  21. Ahmet dedi ki:

    kendi,´m hazirlamakta oldugum bir blog sayfamda, sayfalamaya ihtiyac duydum, ve biraz takildim, sonra bu sayfayi buldum ve eksiklerimi giderdim, tamda blogdan sogumaya baslarken, aman ne ugrasiyorum derken, bu sayfada bu yaziyi okudum 🙂 ve devam atmeye karar verdim, tesekkur ederim yaziniz icin, tam 4*4 luk.

  22. bilgirehberim dedi ki:

    sitenizi beğendim. elinize sağlık

  23. Bu yazından sonra cv olarak kullandığım siteye çeki düzen vermeye karar vermiştim. şimdi ufaktan meyvelerini yemeye başladım. Teşekkürler.

  24. mersin tatil dedi ki:

    Son derece haklısınız. Teşekkürler.

  25. saksı dedi ki:

    güzelce anlatmışsınız bu yüzden yazmalıyız

  26. sedat dedi ki:

    bilgiye bakış açılarımız aynı doğrultuda, bilgilendirme konusundaki çabalarınızdan dolayı teşekkür eder şükranlarımı sunarım.

  27. Koli dedi ki:

    İnsan gerçektende birşeyleri anlatırken daha iyi anlıyor . Bu çoğu kez yaşanılmış ve tatbik edilmiştir . 2 kere 2 4 tür gibi bir gerçeklik olmasa buna yakın bir gerçekliktir bence .

  28. Halil ÖNCEN dedi ki:

    Bu yazıyı okuyarak geçen sene başladığım işe tekrardan ama bu daha kararlı şekilde başladım.
    Geçen sene kendim bütün siteyi sıfırdan yazmayı düşünüyordum/yapmaya çalışıyordum. Şimdi paylaştığınız temayı kurup gerekli ayarlamamaları yaptım. Gayet güzel oldu.Bu arada bu site için hangi hosting şirketini kullanıyorsunuz öğrenebilir miyim ? teşekkürler.
    Buraya

  29. anar samadov dedi ki:

    Evet kesinlikle katılıyorum size. Aynı zamanda herkesin anlatım tarzı aynı değildir.Aynı konuyu farklı kişilerin anlatımlarından dinlemekte fayda var her zaman. teşekkürler yazı için.

  30. plastik dedi ki:

    Çok güzel bir makale olmuş hocam teşekkürler

  31. mikdat dedi ki:

    ikna oldum. yetenek sınavlarına hazırlanırken resim hocam derdi ki; “arkadaşın senden çizim hakkında yardım isterse onu geri çevirme, ona öğrettiğin çizimi bi kez daha tekrarlamış, dolayısıyla daha da pekiştirmiş olacaksın.” şimdi karar verdim. yarından tez yok html css jquery ve php konularında blog sayfamı hazırlamaya başlayacağım.

  32. hüseyin serbest dedi ki:

    kesinlikle hocam bence anlatımınız ve ifadelerinzizin basarısıiçin tesekkurler çalısmalarınızda bsarılar dilerim.

  33. haberin24 dedi ki:

    anlattıklarınıza sonuna kadar katılıyorum kendi adıma ayrı bir blog açmayı düşünüyorum

  34. mobilin dedi ki:

    yani blogu aslında ben bazen günlük olarak görüyorum. kişisel bir blog açmak ayrıcalıktır bana sorarsanız.

  35. Afmha dedi ki:

    Gerçekten çok güzel yazıyorsun.Yazılarını çok seviyorum.

  36. Turgay dedi ki:

    Siizin temanızı kullanarak ben de blog yazmaya başlayacağım bakalım. 🙂

  37. Furkan dedi ki:

    Bu yazıdan sonra kesinlikle düzgün bir blog tutmaya net bir karar almış bulunmaktayım Tavsiyeleriniz için teşekkürler, blogunuzdan çok sık ve faydalı bir şekilde faydalanıyorum

  38. androhaber dedi ki:

    yani blog yazmak bende istiyorum aslında ama site işlerinden oraya elim uzamıyor. Bende hep heveslenmişimdir kişisel blog için

  39. Furkan RÜZGAR dedi ki:

    Tek kelime ile muazzam bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Ayrıca şunu da belirteyim kendim için php ile bir sorunum olduğunda google yazmadan önce sizin sitenize bakar sonra google da ararım. Kimse sizin gibi özverili yazmıyor yada onların üslübunu ben anlayamıyorum. Yazı da cevabı bulamadığım olsa bile yorumlarda cevap bulduğum çok sorunum vardır..

  40. Esma dedi ki:

    Bende blog yazıyorum 1 yıldır ve mutlu hissediyorum

  41. Netkolay dedi ki:

    Makale yazmak gerçekten çok güzel bir makale yazarken yazdığımız makaleden keyif almaliyiz. Paylaşım için çok tşkler elinize sağlık güzel olmuş.

  42. Mehmet Duran dedi ki:

    Yararlı bir paylaşım, keyifle okudum hocam. Teşekkür ediyorum.

  43. Ahmet Erkuş dedi ki:

    Kesinlikle haklısınız bu konuda bilgi paylaşıldıkça çoğalır, yazı için teşekkür ederim

  44. Perihan dedi ki:

    blog işi sevda işidir. 1 ay sabırla yazamayan kişilerin geleceği yoktur

  45. ayşe kaplan dedi ki:

    çok iyi bir konu işte bu yüzdne blog yazmalıyız

  46. Dilara dedi ki:

    Ne zamandır aklımdaydı yazıyı okuduktan sonra artık yeter dedim ve basladım tskler

  47. ayşe kaplan dedi ki:

    Bence blog insanı geliştirir

  48. Hüseyin dedi ki:

    Burada yazanların hepsinden ziyade benim hoşuma gidiyor. Sanırım kimse okumasa bile hayvanlar hakkında öğrenip bir şeyler yazardım.

    Ayşe hanım’ın dediği de cabası …

  49. mehmet unus dedi ki:

    evet bu konuda kesınlikle size en içten katılıyorum
    araştırma kervanıma bu yazınızdan sonra bende varım
    php,htm,java ,xml ve js ne kadar sevmesemde bir gün nefefesim yettigi zaman bunları yaplaşacagım bir cümle kelime veya bir noktanın bile biz yazilımcılar için onemi çok büyüktür onun içind e yazagım

  50. Mehmet dedi ki:

    Abi anladığım kadarıyla blog yazmayı bırakıyorsun….

  51. Okan dedi ki:

    Bu yazınıdan sonra 2006 da kapattığı sitemi tekrar açtım. esi kynağımsınız tskler

  52. ilhami aydın dedi ki:

    Şuana kadar edindiğim bilgi ve deneyimlerde bana çok şeyler kattın kardeş. ben teşekkür ederim ve bu tavsiyene kesinlikle katılıyorum.

  53. Ekrem dedi ki:

    Selamlar, yazıyı okudum ve bir kişisel blog açmaya karar verdim. Aslında geç bir karar ama zararın neresinden dönersen kârdır mantığıyla davranmak lazım her daim. Teşekkürler

    • Musa Avcı dedi ki:

      senin adına çok sevindim, açtığında adresini burada paylaşırsan sevinirim, yazılarını okumak isterim, şimdiden iyi yazmalar!

  54. Pelin Demir dedi ki:

    saolun bu yazıdan sonra mülteci haklarına yönelik blog açmaya karar verdim

  55. tevbe suresi dedi ki:

    blog acmaya karar verdim

  56. Eda dedi ki:

    Teşekkürler.

  57. Dersimiz Hayat dedi ki:

    Yeni blog sitemi açtım. Ve sitemi sizin yazınızı okuduktan sonra açtığımı bilmenizi istedim.

  58. Mete Lift dedi ki:

    Teşvik edici bir yazı olmuş, okuması eğlenceliydi keşke yazmaya devam etseniz.

  59. Çevrik dedi ki:

    Teşekkürler, bizim için çok yararlı bir yazı oldu.

  60. Hakan Yavuz dedi ki:

    Sonsuz teşekkürler Musa.

  61. Orhan dedi ki:

    Ben de okurum.

  62. kamil karlı dedi ki:

    Gayet yerinde tespit. Yazılan en ufak bilgiler bile çoğu kimsenin (tahmin edemeyeceğimiz kadar) derdine derman oluyor. Teşekkürler.

  63. likit dedi ki:

    ben eticaret siteme kurmak istiyordum, benim için çok faydalı bir yazı oldu teşekkür ederim.

  64. Mete dedi ki:

    Bu site wordpress mi? Neden kodlama bilenlerin çoğu kendi sitelerini yapmıyor da wordrpess kullanıyor?

    • Haydar ŞAHİN dedi ki:

      Kendi sitelerimizi yapmıyoruz çünkü öncelikle buna gerek yok. Dünyadaki sitelerin %26’sı WordPress tabanlıdır. Herhangi bir açık olduğunda çok hızlı bir şekilde kapatılabiliyor. Kendimiz özelleştirilmiş bir çey istersek WP açık kaynak kod olduğu için değiştirebiliyoruz.

    • Napolyon dedi ki:

      Napolyon bu sorunu 3 defa cevapladı (para,para,para)

  65. Hocam bende yeni başladım umarım bana ve herkese faydalı olur https://enesphp.com

  66. Recep dedi ki:

    Sanırım konu ile ilgili tüm önemli noktalara değinmişsin, ellerine sağlık hocam. Konu ile ilgili yazıma göz atarsan sevinirim.
    https://bloghocaniz.com/neden-blog-acmalisiniz/

  67. Temizlik Şirketleri dedi ki:

    çok teşekür ederim

  68. izmir reklam dedi ki:

    Aslında kimsenin yazarlık ile falan uğraştığı yok. Bence blog yazmanın 2 nedeni var. 1. troll yaparak reklam gelirleri elde etmek. 2. işletme sahiplerinin sitelerine backlink almak adına açtıkları paravan bloglar. yani kısacası bence en büyük nedeni tabiki reklam gelirleri.

  69. Cüneyt dedi ki:

    Blog yazmada en büyük sorun sıkılmak. tavsiyeniz var mı bu konuda ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir